SVAR
Det går inte att säga att man har skitproblem när man mår så dåligt som du beskriver att du gör, bara för att det finns andra som har det värre. Oavsett hur vi har det rent materiellt och socialt, så är vi alla människor med känslor varför det inte går att säga att någons problem är mer "värda" att tas på allvar än andras.
Enligt min erfarenhet kan det dock vara svårt ibland för någon som inte har det dåligt rent materiellt och socialt, att få omgivningen att ta en på allvar och förstå att man verkligen mår dåligt. Det verkar som om du råkat ut för det när det gäller tex din mammas syn på dina problem.
Nu tror jag att det är få föräldrar som inte vill ta sina barn på allvar, men ibland kan det ändå gå dom förbi och dom kan tro att det bara är en liten tillfällig svacka osv, varför dom mer försöker komma med uppmuntrande ord som tex "ryck upp dig", istället för att hjälpa till på riktigt.
Därför kan ibland föräldrar behöva en liten knuff i rätt riktning för att dom verkligen skall inse att dom behöver hjälpa till. Nu vet jag inte hur situationen är i din familj när det gäller skilsmässan, för enligt min erfarenhet kan vuxna ibland vara så inne i sina egna känslor inför en skilsmässa att dom glömmer bort att lyssna på hur barnen mår. Men det är viktigt som barn att man försöker ta plats och faktiskt talar om för sina föräldrar hur man själv mår och har det, ÄVEN om föräldrarna verkar upptagna med sitt och mår dåligt själva. Därför är mitt förslag att du säger till din mamma (eftersom du tydligen känner dig mest förtrolig med henne)att du måste prata med henne. Inte bara så där i förbifarten utan säg att du verkligen behöver att hon sätter sig ner bara med dig och lyssnar på vad du har att säga. Försök sedan berätta för henne det du berättat för mig. Känns det svårt så printa ut det här brevet och ge det till henne. Men var noga med att säga till henne att hon måste stanna upp och verkligen förstå att det är allvar och inget hon kan vifta undan med ett "ryck upp dig".
Tyvärr kan man behöva göra så här ibland. Man önskar ju självklart alltid att dom som finns nära en skall se och förstå utan att man behöver ta i och verkligen markera att det är något. Men som jag sade tidigare, så är föräldrar inte mer än människor dom heller, med allt vad det innebär, varför man ibland måste försöka orka att signalera så starkt så dom till slut lyssnar. Och det bästa sättet är då att på olika sätt prata och berätta om hur man mår, så brukar det till slut gå in.
Om du gör detta så får du se om den hjälp du kan få av din mamma och eventuellt din pappa också, räcker för att du skall känna att du kommer på fötter igen. Men annars så tycker jag du skall be din mamma om hjälp att få en samtalskontakt, för hur den nu än är, så kan det vara väldigt skönt att ha någon utanför familjen att prata med, för den personen är ju inte känslomässigt involverad i familjen på det sättet som båda dina föräldrar är.
Skulle det nu av någon anledning vara omöjligt att prata med din mamma, eller du inte får någon hjälp av henne, så tycker jag att du skall söka hjälp på egen hand. Gå till skolkuratorn och prata med henne/honom, eller vänd dig till kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning. Kuratorerna finns där för att hjälpa till med just sådana här problem, och alla som jobbar med sådant här, vet att det du berättar inte är några "skitproblem", varför jag skulle bli oerhört förvånad om personen du träffar inte skulle ta dig på allvar. Vill du, så kan du ta hjälp av någon kompis som kan följa med dig om det känns osäkert första gången. Men jag tror att du ganska snart kommer upptäcka att det finns hjälp att få, och att det här med att öppna sig, handlar om att man behöver få ett förtroende för den man pratar med, och det är något som kommer efterhand som man fortsätter att träffas.