user-image
Okänd
Annat

Hur försörjer man sig efter gymnasiet under tiden utan jobb?? Arbetsförmedlingen säger pratar en massa skumt som att det inte finns något de kan göra förrän man är 20 eller nåt…de säger att kommunen är "försörjningskyldiga". Vad innebär det???


SVAR

För att försörja sig behöver man ett jobb och det kan ta tid att skaffa. Om du går sista året nu, ska du börja söka jobb så fort som möjligt, så att du inte missar något jobb beroende på att du var för sent ute. Många sommarjobb börjar ju tillsättas redan i februari - mars. Det kan varalättare för den som går ett yrkesförberedande program, eftersom man genom sin APU får kontakt med arbetsgivare. Går man ett studieförbredande program har man ju inte haft de kontakterna, men det är inget som hindrar när man söker jobb - en anställning får man ju för att man är lämplig för det jobb man söker.

Ja, kommunen har ett ansvar för de ungdomar som är under 20 år och som inte avslutat gymnasiet. Har man avslutat en gymnasieutbildning ska man vara redo att söka jobb och därmed ska man få hjälp från Arbetsförmedlingen om det krävs. Vad sedan Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med beror mycket på
vilka resurser de i sin tur får, men det finns olika arbtesmarknadspolitiska åtgärder som de kan erbjuda för dem som avslutat en gymnasieutbildning.

Däremot kan det hända att de säger så som du uttrycker det till någon som är 17-18 år och ej avslutat gymnasiet. Då är det kommunens ansvar att erbjuda dig hjälp, om du inte själv kan hitta ett jobb eller en utbildning. Men Arbetsförmedlinge kan aldrig hindra dig att komma in och leta efter lediga jobb, men de kan inte göra så mycket för att hjälpa dig förutom att tipsa om lediga jobb. nJag tycker att, om du har avslutat/kommer att avsluta gymnasiet, ska ta kontakt med AF igen och höra vad de kan hjälpa dig med. Har du avbrutit dina studier i förtid, ska du tala med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att få tips om vart du ska vända dig.

Lycka till!

Visningar : 446