SVAR
Om ni kommit fram till att det är pressen i skolan som får dig ur balans, så finns det ett antal saker du kan göra för att undvika att hamna där igen. Jag kommer ge dig några tips, men alla hänger ihop på olika sätt.
1. Se till att strukturera dina dagar. Det betyder att du i förväg bestämmer dig för hur lång tid du ska ägna åt tex skolarbete. Det kan tex vara så att du bestämmer att du skall ägna dig åt läxor max en timme per dag, varannan dag, eller tex bestämma ett antal timmar/vecka istället, vilket kan innebära att du pluggar ett par timmar vissa dagar, och är helt ledig andra. Avsikten med det här är att du i förväg ska planera hur mycket tid du behöver vara ledig för att känna att det finns en balans mellan arbete och fritid. För har man inte den balansen så är det lätt att man tröttar ut sig och till slut tappar fotfästet. Detta innebär att du kan tvingas acceptera att du inte presterar ditt allra bästa hela tiden, men om valet står mellan att prestera på topp tills man bara rasar/deppar ihop och inte kan göra något alls längre, eller prestera lite mindre men samtidigt vara i balans så det håller i längden, så brukar valet bli enkelt.
2. Prioritera. Detta innebär att du bestämmer dig för vad som är klokast att satsa mest på, och vilket som kan stå tillbaka lite. Oftast är vi människor nämligen så att vi försöker göra allt lika mycket och lika bra. Men ska man klara av att hålla en balans så kan man sällan göra det, utan man måste prioritera, dvs välja att satsa på det som är viktigast för en och låta det andra gå lite på sparlåga. Det kan tex innebära att du i skolarbetet bestämmer dig för att satsa mest på tex kärnämnena engelska, matte och svenska, då dom betygen är viktigast för framtiden. När det sedan gäller dom andra ämnena kan det innebära att du jämför dom med varandra. Är det något av ämnen som du tex har kommit efter i och som skulle behöva lite extra uppmärksamhet kan du välja att prioritera det, framför ett annat ämne som du kanske har lite enklare för. Så sätt dig ner och titta på vilka betyg du skulle kunna acceptera i varje ämne. Då ser du ganska direkt vad du behöver lägga krutet på, och vilket du skulle kunna ta det lite lugnare med. Sedan tittar du på ifall du tror du kan uppnå dom betygen du satt upp, och fortfarande hålla dig inom ramen för den tid du bestämt att du skall plugga (punkt 1). Klarar du inte betygen på den avsatta tiden, måste du sänka dina krav, och då gäller det återigen att prioritera genom att titta igenom i vilket ämne du kan acceptera en sänkning. Så här kan du få hålla på några gånger innan du fått dina krav på betyg att stämma med den tid du tror att du måste ha över för fritid om du skall kunna bibehålla en balans och må bra.
3. Ät bra mat och se till och rör på dig. Det kanske låter som det inte har något med stress att göra, men faktum är att det är väldigt viktigt att ha en kropp som mår bra om själen ska kunna må bra. Att på olika sätt se till att man rör på sig är jätteviktigt för ens psykiska hälsa och det motverkar stress. Så, om du gillar att sporta, se till att ägna dig åt detta på din lediga tid, och utnyttja tillfällena som finns i skolan för att röra på dig. Gillar du inte att sporta, försök gå ut och ta en promenad varje dag. Kanske kan du få någon kompis att hänga med så ni kan förena nytta med nöje, genom att gå och snacka på promenaden. För att komma ut och gå en runda innan eller efter man suttit i skolan en hel dag, eller suttit och pluggat hemma, kan göra underverk för stressen, tro mig! Och samtidigt är det viktigt att du försöker äta bra, dvs se till att du får i dig tillräckligt av allting för annars tömmer du hela kroppen och hjärnan på kraft, vilket också kan göra att du till slut inte orkar och faller in i en negativ spiral.
4. Var uppmärksam på dig själv och sök stöd direkt. Du har ju redan varit jätteduktig och skaffat hjälp hos en kurator när du mådde dåligt, och var inte rädd för att göra det i fortsättningen också. Du vet ju hur det känns att vara nerstämd, och du vet sannolikt också att det inte funkar så att du mår jättebra en dag, och sedan vaknar du nästa morgon och är helt deprimerad. Nej, istället så brukar det hela komma smygande, dvs man kanske går runt med en pressande känsla i magen en tid, eller man börjar bli lättirriterad, eller man börjar känna sig ständigt trött, osv, osv. Det finns oftast små tecken på att man är på väg åt fel håll, och om man är uppmärksam på detta och söker stöd i tid, så behöver det inte bli så farligt, utan då kan man få hjälp att vända det hela rätt innan det hunnit gå så långt att man blivit deprimerad. Så därför är det viktigt att du tänker igenom hur det kändes för dig förra gången, och vad signalerna var då. Sedan kan du använda den kunskapen till att vara uppmärksam på dig själv, om det börjar gå åt samma håll igen. Och skulle det bli så, kontakta din kurator direkt, eller sök stöd hos vänner och föräldrar så behöver det inte gå så långt.
Detta betyder inte att du behöver agera så fort du känner dig extra trött eller hängig en dag, men om det hela fortsätter och en negativ dag läggs till en annan, och det går åt fel håll, då är det dags att du reagerar.
5. Sist men inte minst vill jag säga, ha roligt. Detta betyder att när du är ledig, så är du verkligen ledig, och försöker ägna den tiden åt något du tycker om. Om det innebär att du umgås med kompisar, lyssnar på musik, spelar dataspel, eller precis vad som helst, spelar ingen roll. Det viktiga är att du gillar det. Och jobba på att försöka glömma allt vad skolarbete och krav heter när du är ledig. Har du följt punkt 1 så är det lättare att klara det, för då vet du varje dag med dig själv att du gjort det du bestämt dig för att göra, varför du kommer få lättare att njuta av din fritid. Så, tänk på att livet är till för att levas i första hand, och det innebär att man får göra vad man kan för att klara eventuella krav till en viss gräns, men sedan får det vara nog. Inser man det, så har man kommit en bra bit på vägen.