SVAR
För att kunna bli antagen till psykologprogrammet krävs först att du har så kallad grundläggande behörighet. Det betyder följande:
Grundläggande behörighet har den som fått slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänd på kurser som omfattar minst 90 % av det antal gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program
Men för psykologprogrammet finns också ett särskilt behörighetskrav vilket innebär att du måste vara minst godkänd i Matematik B och Samhällskunskap A. Dessa kurser läser man inte på alla program, varför du alltså bör välja ett program som innehåller dessa kurser. Samhällsvetenskapsprogrammet är ett sådant program, men det finns även andra mer specialprogram som tex estetprogram som kan innehålla dessa kurser. Det du kan göra är att läsa information kring dom olika gymnasieprogrammen som aktuella skolor för dig erbjuder. I deras kursplaner ser du ifall dom kurser som krävs ingår. Men som sagt, samhällsvetenskapsprogramet är alltid ett säkert kort.
För psykologprogrammet krävs också att man har arbetslivserfarenhet. Det krävs att man arbetat minst ett år och under en tiden skall man ha arbetat minst halvtid, varför man alltså inte kan börja läsa direkt efter gymnasiet då man inte mer än i undantagsfall har hunnit få den arbetslivserfarenheten som krävs.
Sist vill jag säga till dig att det är väldigt höga intagningspoäng för att komma in på psykologprogrammet då detta är väldigt populärt. Det krävs i princip maxpoäng, varför du alltså först måste välja rätt gymnasieprogram och sedan ha i princip MVG i alla ämnen. Men känner du att detta är något du verkligen vill ska du inte låta det nedslå dig för det går om man ger dig tusan på det.