user-image
Okänd
Annat

Vad kan jag göra för att hantera min ångest?


SVAR

Förutom att du kan ta kontakt med kommunens ungdomsmottagning, vårdcentral, barn-, och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin osv tänkte jag koncentrera mitt svar på vad man själv kan försöka göra om man lider av ångest. Vad det går ut på är att lära känna sina besvär så noggrant som möjligt och på så vis med tiden inte bli lika överraskad och oförstående när ångesten slår till. Att överraskas och inte förstå, skapar också en stress som gör allt kring ångesten värre. Får du bara lite koll på vad som händer med dig och i vilka situationer det händer, är det betydligt lättare att börja lura ut varför det händer och efter hand få lite grepp om situationen. Det är ett långsamt och ansträngande arbete du i sådant fall ger dig in på, men det är den enda vägen jag sett fungera när man ska försöka fixa det på egen hand. Här följer nu ett antal punkter som i fem nivåer hjälper dig att komma igång med det här arbetet:

1. Vad upplever du händer med din kropp när ångesten sätter åt dig (försök att verkligen både tänka och känna efter)?
2. Hur påverkar ångesten dina tankar och ditt sätt att fungera i olika situationer (försök att också hitta dom små förändringarna eller detaljerna)?

Dom här två punkterna är den första och grundläggande nivån. Skriv ned allt som du kommer på och ta även med sånt som du inte är riktigt säker på. Ju mer material du har från början desto bättre. När du gjort det här kommer vi till den andra nivån som blir lite mer vad man psykologiskt kallar för processorienterad, dvs du ska nu samla ännu mer information om din ångest genom att försöka se vad som händer dig under själva ångestattackerna:

1. Nästa gång du drabbas av ångesten ska du försöka att sätta dig ned och så gott det går läsa igenom allt vad du kommit fram till på den grundläggande nivån. Låt tankar och känslor fara iväg med dig, för det kommer dom sannolikt att göra. Klarar du av det, så skriv ner dom här känslorna och tankarna direkt. Klarar du inte av det, så försök att spara den här viktiga informationen i ditt minne och skriv ner den efteråt.

Det svåraste med den här andra nivån är att komma ihåg att du ska sätta dig ned och göra det här. Du kommer säkert att misslyckas flera gånger och komma ihåg det först efteråt. Ett annat hinder som du nog kommer att stöta på, är att du under själva ångestattacken kommer att känna dig fullständigt omotiverad att sätta dig ned och läsa igenom din information från första nivån. Det känns istället som om du har fullt upp med att överleva ångesten. Sannolikt kommer du därför att misslyckas flera gånger innan det börjar fungera så smått. Så ge inte upp för att det går åt helsike dom tio första gångerna. Denna nivån är verkligen mycket svårare än den första! Att ta hjälp av någon du litar på kan underlätta mycket om du tycker att du kör fast här. Då får du helt enkelt berätta vad du håller på med och göra någon typ av överenskommelse där hon/han påminner dig eller konkret hjälper dig med att läsa upp din information från första nivån och sedan skriva ner vad du tänker och känner, om du fixar att säga det till henne/honom.

Då kommer vi till den tredje nivån, där du ska försöka att sätta dig ned (inte vid ett tillfälle när du känner stark ångest, utan när det är lite lugnare) med all information du hittills har samlat på dig och gå igenom materialet som en detektiv skulle gjort i ett knepigt fall. För detektivarbete är vad det mycket handlar om när du nått den här tredje nivån:

1. Vilka saker kommer igen många gånger i ditt material?
2. Rangordna dom så att det som kommer oftast står först, och gör den här listan så lång att du på sista plats tar upp sånt som bara dyker upp på ett enda ställe (glöm inte sånt som du är lite osäker på).
3. Tänk och känn sedan efter om du just när du sitter och jobbar med den här tredje nivån tycker att din rangordnade lista stämmer nu, dvs att det viktigaste står först osv. Psykologiskt kan det mycket väl vara så att du inte tycker det stämmer överens därför att du under tiden som du arbetat, omedvetet bearbetat din ångestproblematik en liten bit. Vad som när du först började arbeta med det här verkade vara det viktigaste, kommer sannolikt att förändras lite grand allteftersom du jobbar vidare med ditt material.

Den fjärde nivån går ut på att du helt enkelt lägger det hela på is, dvs du ska under en månad lägga undan allt ditt material och försöka glömma det så gott det går. Oavsett om din ångest härjar rejält med dig, eller om den börjat lugna ned sig. Dels gör du detta för att du härmed skapar ett utrymme för att mentalt ”smälta” vad du under en tid kämpat med, och dels för att du härigenom skapar lite distans till, och kommer ifrån själva informationsmaterialet. Försök verkligen att ta ledigt från det här mödosamma jobbet under en månad. Hur man reagerar på det här är väldigt individuellt enligt min erfarenhet. Vissa ser ett sånt här uppehåll som positiv semester och andra ser det bara som ett irriterande och jobbigt avbrott i arbetet. Och så finns det alla varianter däremellan.

Vid den avslutande femte nivån återupptar du ditt detektivarbete och försöker nu finna:

1. Mönster och samband mellan olika saker i ditt informationsmaterial.
2. Tänkbara förklaringar till varför du reagerar som du gör.
3. Olika strategier inför att minska ångestattackerna som du testar och utvecklar allteftersom du märker hur dom fungerar.

När du läser det här första gången kan jag förstå att du inte begriper hur du ska kunna komma så långt att du kan utveckla egna strategier, men väljer du att pröva mitt förslag tror jag att du kommer bli överraskad över vad du själv faktiskt kan åstadkomma med ett långsamt och ansträngande arbete. Du har inte bara befrielsen från den svåra ångesten att vinna, utan också ett mycket bättre självförtroende.

Visningar : 370