SVAR
Det är oerhört svårt att glömma bort saker man varit med om, positiva som negativ. Men det hindrar inte oss människor från att önska att vi kunde glömma ibland, särskilt när vi varit med om något svårt och jobbigt. Många försöker därför sysselsätta sig med en massa saker för att slippa tänka på det som är jobbigt, eller så försöker man putta under tankarna och känslorna när dom dyker upp. Ja, det finns många sätt att försöka glömma på, men enligt min erfarenhet så lyckas det aldrig. Förr eller senare kommer känslorna och tankarna tillbaka och gör sig påminda och då tvingas man mer eller mindre att ta itu med det som plågar en. Kanske klarar man det på egen hand med stöd från omgivningen, eller så behöver man hjälp av tex en psykolog.
Vad innebär då att "ta itu med det"?
Ja, det innebär inte att glömma bort, för det är som sagt tämligen tröstlöst. Nej, istället handlar det om att bearbeta det som hänt, och/eller dom känslor och tankar som man helst vill glömma. Bearbetar saker gör man genom att prata om dom med någon som kan hjälpa en att hitta ett sätt att se på det hela som inte gör en själv illa. Det handlar också om att prata och låta någon dela smärtan och därigen göra bördan mindre tung att bära.
Många gånger är det nämligen så att vi skapar en massa föreställningar inom oss som inte visar sig stämma. Ta tex en tjej som blir våldtagen. Hon går ofta runt med en föreställning om att det är hennes fel, vilket växer sig till en plågsam känsla. Det föreställningen är dock helt fel, och när man pratar med någon professionell om det som hänt så kanden personen med tiden hjälpa en att inte känna skuld längre.
Så, glömma kan vi alltså inte, men däremot så kan vi bearbeta saker som gör att jobbiga tankar, minnen, känslor osv inte plågar oss längre.