user-image
Okänd
Annat

Hej. I över ett år har jag kännt mig "krasslig" om man nu ska säga det. Jag har gråtit praktiskt taget varje dag. Jag har inte orkat gå till skolan för jag har inte kunnat sova riktigt på nätterna. Jag har haft självmordstankar. Min kompis hittade ett test på aftonbladet där man skulle svara ja eller nej på 14 frågor. om man fick minst 5 Ja-svar så skulle man söka hjälp hos en läkare. Jag svarade ja på 11 av de 14 frågorna. jag har märkt att jag är ganska deppig och jag vet vad det beror på. Men jag vill kunna le igen. så min fråga är: Hur och var söker man efter hjälp? Kostar det mycket?


SVAR

När det gäller Ungdomsmottagningen så är det lite olika hur långt upp i åldrarna dom tar emot. Många tar emot fram tills man fyllt 20, men vissa tar emot ända fram tills man fyllt 25. Du säger inget om hur gammal du är, men om du fortfarande tillhör Ungdomsmottagningens åldersgrupp så är du alltså välkommen att gå dit. Är du osäker kan du ringa först och höra. Ibland finns Ungdomsmottagningen inom kommunens verksamheter, och ibland inom landstingets, så om du inte vet vart du hittar din Ungdomsmottagning, kan du ringa till kommunens växel eller närmaste vårdcentral och fråga. På Ungdomsmottagningen finns kurator, läkare, barnmorska och ibland även psykolog. Så ring dit och få en tid hos läkaren, eller kuratorn i första hand, eller gå dit när dom har öppen mottagning, dvs utan tidsbeställning. Besöket på Ungdomsmottagningen är gratis.

Ett annat alterantiv är att du vänder dig till psykiatrins öppenvård. Det finns både för barn-, och ungdom, samt för vuxna. Så om du är 18 eller äldre ringer du till öppenvårdsmottagningen för vxuenpsykiatrin (ring landstingets växel om du är osäker), annars ringer du till barn-, och ungdomspsykiatrins mottagning. Som barn-, eller ungdom är det oftast gratis, men det är olika hur det ser ut i olika landsting, varför du kan fråga när du ringer. Inom psykiatrin finns det kuratorer, läkare, psykologer osv, som är duktiga på den här typen av svårigheter du beskriver, så dit kan du alltså ringa och söka hjälp.

Ett tredje alternativ är du går till din vårdcentral och träffar en läkare där. Han/hon kan ge dig en remiss till psykiatrin om ni kommer fram till att det behövs. Men som sagt, du kan också själv ringa direkt till psykiatrins öppenvårdsmottagning.

Visningar : 504