SVAR
Särskolan finns till för att dom som har svårt att hänga med i skolans tempo ska få en lite lugnare miljö där man tar det i lite lugnare takt. Men det betyder att det är tjejer och killar som har väldigt olika förmågor som kan gå i särskolan. Vissa som går i särskolan har det väldigt mycket svårare än andra att lära sig saker och man kan också vara väldigt olika mognadsmässigt. Det betyder att det finns personer i gymnasiesärskolan som fortfarande har behov av att leka med saker och som inte klarar av matematik osv, emedan andra kanske kan räkna och läsna och har en helt annan mognad. Och det beror helt på vilka förutsättningar man fått från födseln oftast.
Enligt min erfarenhet så är det oftast känslomässigt svårast för dom som inte har så stora problem och som nästan skulle kunnat gå i det "vanliga" gymnasiet, för dom kan precis som du beskriver det tycka att det är jobbigt att gå med andra som är så mycket sämre. Och precis som du säger så kan du ju prata och göra saker precis som alla andra, varför dom sakerna också kan göra att det är svårt att acceptera att man ska gå i särskola.
Men det är alltså inget fel med att gå i särskola utan det handlar om att alla ska få ta det i sin takt i skolan vilket innebär att vissa går i särskolan, emedan andra kan gå på individuellt program som man gör om man inte klarat av att få tillräckliga betyg i nian för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Men även bland dom som går på ett nationellt program finns det skillnader. Vissa går svårare program än andra och vissa läser kurser som är lättare än klasskamraterna så det finns alltså skillnader där också. Och det beror som jag sade på att vi alla föds med olika förmågor och förutsättningar att klara av ämnena i skolan. Men det är bara en sida av livet, för det finns många som kanske inte är så snabba i skolan som kan vara jätteduktiga på andra saker i livet som att laga mat, måla, dansa, sjunga, ja vad som helst. Så vilken klass man går i i skolan säger alltså inte allt om en som person, det är viktigt att komma ihåg.
Men om du har funderingar kring det här så prata gärna med din lärare och be henne eller honom att ni ska prata om det här i klassen. För det är viktigt att man får berätta om sina funderingar och höra hur andra tänker, för när man vet bakgrunden och hur andra tänker och känner är det lättare att acceptera varandra och det mår alla bra av.