Visst förändras en känslor och uppfattningar om sig själv och andra i takt med att man blir äldre och får fler erfarenheter, men att säga att det du beskriver handlar om omognad är enligt min erfarenhet inte okay. När en person har svårt att hantera livets svängningar i form av positiva och negativa känslor, och när dom negativa känslorna får allt annat att förblekna och livet att te sig meningslöst, då handlar det enligt min erfarenhet om något annat än omognad. Visst kan alla råka hamna i den situationen någon gång i livet när något riktigt svårt inträffar, men att som du beskriver pendla mellan hopp och förtvivlan i sin vardag och mer eller mindre stå och falla med vad som råkar inträffa i ens liv, eller i ens inre, är en typ av obalans som dom flesta behöver hjälp med att hantera.
Så, enligt min erfarenhet så är du helt på rätt spår när du säger att du bör få hjälp att komma fram till hur dina problem ser ut och få hjälp med att hantera det hela. Vilken eventuell diagnos det sedan handlar om är något som en psykiatriker eller psykolog behöver få träffa dig för att komma fram till ihop med dig.
Mitt råd till dig är att du söker hjälp på öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Jag vet att det ibland kan vara svårt att få tid där varför man kan behöva vända sig till en allmänläkare på vårdcentralen först för att få remiss, eller så kan man tex gå till Ungdomsmottagningen och få hjälp att komma vidare därifrån, alternativt så finns det ibland psykolog och kurator på själva vårdcentralen som jobbar i den så kallade primärvården och inte inom psykiatrin, men där man kan få hjälp och även hjälp att komma vidare till psykiatrin om det skulle visa sig att man behöver det.
Jag vet dock att det kan vara väldigt jobbigt och svårt att skaffa hjälp själv ifall man känner att man inte blir tagen på allvar. Men jag hoppas att du orkar göra några försök eller att du har någon vän eller anhörig som kan hjälpa dig med att ta kontakt så du får rätt hjälp.