SVAR
Hej!
Att du har svårt med mensen och med sex är inget ovanligt, det drabbar alla omskurna tjejer.
Du kan alltid vända dig till en ungdomsmottagning för att få hjälp. På ungdomsmottagningens hemsida kan man läsa bl.a. :
Om man har frågor om eller problem med sitt underliv kan man alltid vända sig till en ungdomsmottagning. De kan göra en gynundersökning då de bara tittar på hur underlivet ser ut på utsidan utan att använda fingrarna eller några instrument.
På några av de stora sjukhusens kvinnokliniker finns personal som är specialiserade på könsstympning, det gäller till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala, Södersjukhuset i Stockholm och sjukhusen i Malmö och Göteborg .
Även om det inte går att bygga upp nya blygdläppar eller en ny klitoris går det att göra mycket för att man inte ska behöva ha ont eller besvärligt. Till exempel kan ett ihopsytt underliv öppnas så att det blir lättare att kissa, ha mens och ha sex. Det går också att ta bort ärr och cystor vilket kan vara orsaker till att man har ont.
Könsstympning kan också innebära att man mår dåligt psykiskt. Minnena av själva stympningstillfället kan finnas kvar i kroppen även om det gjordes när man var mycket liten. En del blir deprimerade eller nedstämda utan att koppla ihop det med själva könsstympningen. Det kan också vara jobbigt att veta att ens underliv ser ut och fungerar på ett annat sätt än ens kompisar. Om man har såna tankar kan det vara bra att prata med någon, som en kurator eller psykolog. Det kan man göra på en ungdomsmottagning eller i skolan. Alla som jobbar inom hälso- och sjukvården, gäller även skolhälsovården, har tystnadsplikt.
Även om du inte bor nära något av de sjukhusen, så kan du alltid ringa dit. Numren finns på nätet, t.ex. eniro.se eller i telefonkatalogen.
Titta på http://www.umo.se för mer information.