SVAR
Är man självmordsbenägen och har självskadebeteende och inte vill ta emot vård kan man bli tvångsvårdad inom LPT (Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård) Under förutsättningarna att man lider av en psykisk störning tex manodepressiv eller bordeline. Det hamnar man i om man tex är fara för sitt eget liv eller andras liv och vägrar ta emot hjälpen frivilligt. Psykiatrin är ju olika beroende på vad det är för sorts avdelning och sjukhus det handlar om. BUP är ju för barn och ungdomar under 18 år och dom erbjuder samtalshjälp, terapi och stöd, de har både läkare, socionomer och psykologer.
Öppenvården är dit man kommer om man tar emot hjälpen frivilligt, slutenvården är inom LPT.Det är ju för lite info du ger mig om dig för att kunna avgöra något. Min fråga blir istället, varför är du emot att ta emot hjälpen frivilligt? Denna hjälp kan bli en möjlighet till förbättring. Självskadebeteende och självmordstankar ska man alltid ta på allvar och det är någon man måste få hjälp med att bli av med. Det är inget man själv kan lösa eller att det "går över". Jag tycker man ska ta vara på den hjälp som man blir erbjuden.
Generellt ser lagen ut så att man får sätta någon inom LPT om den lider av en psykiatrisk störning och vägrar ta emot hjälp, tex blir manodepressiv och inte kan kontrollera sig själv eller i närvaro med andra. När man sätter någon inom LPT måste en legitimerad läkare göra en grundlig undersökning av patienten. Man har då helt enkelt behov av att bli bevakad så man inte skadar sig själv eller andra och blir då inlagd på en avdelning.
Men det vanligaste och troligaste är att man helt enkelt går inom den psykiatriska öppenvården, där man regelbundet går på samtal hos en psykolog eller socionom för att bearbeta sin bakgrund och för att hitta lösningar på hur man tex kan sluta skada sig.