SVAR
Hej!
Frågan är stor och komplicerad och olika människor har sannolikt olika förklaringsmodeller.
Men vad vi vet är att om man frågar små barn i sjuårsåldern om de tror att de kommer att dricka alkohol när de blir större så säger många ja.
Det tycks vara en självklarhet som ofta förknippas med att bli vuxen.
Beroende är ett mycket ärftligt tillstånd. Öjenmark som är professor i Lund menar att det är mellan 40-60% arv (tvilling, adoptionsstudier). Det innebär alltså att barn ärver beroendesjukdomen från sina föräldrar.
När vi gör släktträd i våra tonårsgrupper så är det närmast en regel att ngn av våra ungdomars farmor eller morfar också varit beroende.
Forskarna menar också att bakgrunden spelar roll tex negativa händelser under uppväxten.
Även miljö förefaller vara en viktig orsaksförklaring. Tillgänglighet, umgänge, relationer och stress är särskilt relevanta faktorer.
När det gäller att unga börjar dricka handlar det ju ofta om grupptryck. Men alla blir ju inte missbrukare eller beroende. Det som många av de klienter jag mött inom missbrukarvården, beskriver är ofta en känsla av att ha kommit "hem" redan första gången de var fulla.
Med detta sagt vill jag ändå höja ett varningens finger för att alla kan bli beroende. Det finns ju många exempel på att personer blivit beroende för att de tröstat sig med alkohol efter separationer, inte kunnat trappa ur smärtmediciner eller att de i samband med sömnsvårigheter blivit beroende av insomnia preparat.
Konsekvenserna av missbruk är ju många. Inte minst för familjen runt omkring.
* Barn som försummas.
* Barn får ta för stort ansvar hemma för att föräldern brister
* Skulder
* Skilsmässa
* Olycksfall
* Kroppsliga problem, lever, hjärnan m.m.
Tydliga konsekvenser för unga:
* Råkar illa ut.
* Hamnar i bråk
* Missköter skolan
* Utsätter sig för risker
* Tappar riktiga vänner som bryr sig på riktigt.
m.m m.m
Hoppas att du är nöjd med svaret. Annars går det bra att ringa eller maila igen.
Mvh
Ersta Uffe
*